Cuma , Mart 29 2024

Genetik Algoritmanın Önemi

Genetik Algoritma’nın Önemi

Genetik algoritma ilk olarak Michigan Üniversitesinde John Holland tarafından ortaya atılmıştır. Bunu başlangıç makalemde başka kaynaklarıda referans göstererek yayımladım. Ancak bir çok kaynağı okuduğumda sıkıcı ve itici buldum. Halbuki genetik algoritma demek, bir sorun ortadayken aynı anda bir çok yolu deneyerek sonuca gitmek demek. Genetik algoritma ile çalışan sistem ne yaptığını bilmez ancak nasıl çözüme gideceğini bilir.

Farz edelim ki bir tane 1,000,000 olasılığı olan bir labirenttesiniz, buradan çıkış yolunuz sadece 1 doğru yol olmalıdır. Aynı anda 1 milyon tane olasılığı denediğinizi düşünürsek, aslında sizin için 1 milyon yol yok sadece 1 yol var ve bu yol çıkış yolu. Peki bu ne demek?

robot

Bir robot programlıyoruz, yapay zeka ürünü olmasını istiyoruz ve tamamen bağımsız bir şekilde çalışmalı. Yani kendisi düşünebilmeli, tepki verebilmeli ve eyleme geçebilmeli. Burada robotunuza verdiğiniz karaktere göre ( mutlu,neşeli,şakacı,kızgın, vb) size cevap vermesini sağlıyorsunuz. Mesela siz robotunuza iltifat ettiğinizde bu robot bütün olasılıkları değerlendiriyor ve sonunda bir karar veriyor. Ancak buradaki asıl problem şu, robotun kendini tanıması gerekiyor. Yani mesela kısa boylu bir robota “aaa ne kadar da uzun boylusun” denildiğinde, bu bir iltifat olmasına rağmen robotun kendini bilmesi, ruh halini bilmesi ve buna göre cevap vermesi gerekiyor.Buradaki analizlerin üzerinde daha fazla durarak daha akıllı bir robot üretmek mümkün. En güzel yanı ise bir yerden sonra yeni bir bilgi yüklenebilir bir hafızası olabilir. Hatta öyle ki, mesela arama motorlarının, rehberlerin, şirketlerin ve hatta bilgilendirme kitaplarının tamamını öğretebilirsiniz. Böylelikle elimizde kusursuz herşeyi bilen ukala bir robot olur

Genetik algoritma yazdığınızda google amca size bir sürü öneri çıkarıyor. Her ne kadar genetik algoritma John Holland tarafından ortaya atılmış isede 1960-1970 senelerinde bunun üzerinde çok çalışıldı ve ortaya atılan fikir şu anda çok daha farklı bir boyuta geldi.

Bence John Holland bilgisayarı kullanarak aslında temel olarak insansı bir robot geliştirmek istiyordu. Bunu da en iyi örnek olan insandan yola dna1çıkarak başlattı. Yani temel olarak baktığınızda ilk ortaya atılan fikirde kromozomlar,mutasyonlar, kusursuz bireylerin oluşturulması yönünde bir başlangıç var zaten. Şu anda olan ise sadece insan ya da robot için değil araba, endüstriyel makineler, uçaklar üzerinde de yine genetik algoritma kullanılıyor.

Genetik algoritma ile kodlanmış çalışkan robotlar olduğunu düşünsenize, yemek yok, sigorta yok, maaş yok, sadece çalışan bireyler. Bir fabrikanız var ve 2500 robot aynı anda farklı görevleri üstleniyor ve 24 saat üretim yapabiliyor. Mükemmel olurdu.. ve bunun olması mümkün aslında, üretilen çoğu üründe dikkat ederseniz makineler bir ürünü belirli bir yerden alır başka bir yere taşır, kapak ve ya presini yapar ve bunları birleştirir sonra başka bir yere gönderir diğer makine ise kutulama & ambalajlama yapar.Bu sistemler gittikçe gelişmekte.

imagesJaponya’da sadece robotların çalıştığı bir otel yaptılar bile. Bu da hem kusursuz bir hizmeti getirdi. Hem de daha ucuz konaklama imkanı sundu.

Detaylar için BKZ.

 

insansızz hava aracı mmindir (1)

Genetik algoritmanın kullanım alanları mesela insansız hava araçları, insansız arabalar, otomatik olarak terörist tespit eden ve imha eden silahlar örnek olarak verilebilir. Dikkat ederseniz aslında bu konuda eğilim gösterebilirsek, ortaya çıkan her ürün daha iyi bir ürünü geliştirmek üzere ortaya çıkacaktır. Özgün ve karakteristik olacaktır.

Bir sonraki genetik algoritma makalemizde  artık kod yazmaya başlayabiliriz.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.