Cuma , Mart 29 2024

Yoast Seo Ayarları 2017

Yoast Seo Ayarları 2017

Yoast seo eklentisini yeni kurduysanız direkt olarak aşağıdaki ayarlar ile ilerleyebilirsiniz. Bunun dışında başka bir SEO eklentisinden geçmiş iseniz Yoast Seo ‘ya içeri direk import edebilirsiniz ve ya SEO Data Transporter gibi eklentilerle mevcut ayarlarınızı içeri alabilirsiniz.

Yoast Seo Kurulumu 

Yoast Seo indirme Linkini kullanarak indirebilirsiniz. Ayrıca warez olarak dağıtılan sürümlerine dikkat etmelisiniz. Bazı sürümlerde özellikle açık yapılan ve japonca linklerin @include diyerek index.php wp-config.php ve .htaccess dosyalarına sızdığını bu sebepten dolayı da Japonca indexlerin yer aldığını gördük. Eğer böyle bir hata ile karşı karşıya kaldıysanız  JAPONCA INDEX SİLME makalemizi okuyabilirsiniz. ( zamanımız olursa detaylı anlatacağız )

Yoast Seo Gelişmiş Ayarları Açma

Yoast Seo nun gelişmiş özellikleri varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştır. Eğer ciddi rakipleri olan bir SEO çalışması içerisinde iseniz, bu ayarları açmanız gerekmektedir.

Ayarları açmak için: SEO >>> Dashboard >>> Features ‘e tıklayın.  Advanced settings pages ENABLE olarak değiştirin.

Ayar 1
Ayar 1
Ayar 2
Ayar 2

Artık gelişmiş araçları kullanmaya başlayabiliriz. SEO altındaki menüleri kontrol ederseniz yeni ayarların geldiğini görebilirsiniz.Diğer ayarlar ile ilgili de Onpage.org: Sitenizin index durumunu kontrol eder. Ayrıca index durumu hakkında bir problem olduğu zaman uyarı verecektir. Bu yüzden bu kısmı da aktif hale getirmenizi öneriyorum.

Admin Bar Menu: Site içerisinde gezinti yaparken wordpress standar siyah barın yanına SEO ile ilgili bir menü de etkin hale geliyor.

Şimdi bunları optimize etmeye geçelim.

 

 

 


Yoast SEO Firma Bilgileri Bölümü

Firma bilgilerini girmeniz gerekiyor. Bazen görmüşsünüzdür, arama yaptığınızda google tarafından toplanan verilerle fiyat listesi açık kapalı durumu ve güncel menü karşınıza gelmiştir. Bu durum Google Inside Search ile ilgili bir durum. Bir arama yapıldığında otomatik tamamlanan firmalar arasında yer alırsınız. Örnek olarak Google da Monalisa olarak aradığınızda bilgileri sağ bölümde görebilirsiniz.

ayar 3
ayar 3

Website Name: Arama motorlarının sizi nasıl tanıyacağını belirten alan.

Alternate Name: Aynı zamanda arama motorlarının sizi tanımasını tetikleyecek 2. bölüm bu bölüm genelde arama motorunda kelime yazıldığında ilgili içeriğe daha yakın olan bölüm ilk bölüm değilse ikinci bölüm olarak devreye girer.

Company or Person: Şirket ya da kişi mi ? Bilgileri

Company Name: Şirket adı, genellikle şirket adını yazdıktan sonra anahtar kelimeler yazılır. Bu alanların çok uzun olmamasına dikkat ediniz.

Company Logo: Şirket ya da kişi logosunun var olduğu yer. Burada 200×200 piksel boyutunda olması idealidir.


Yoast Webmaster Tools verification

Burada direkt olarak bing google yandex gibi arama motorlarının yönetim bölümlerine ulaşabilir sitenizi kayıt edebilirsiniz. Google için Search Conseole Yandex için web master tools bing için Webmaster website tools ‘a yönlendirilirsiniz.

Burada dilerseniz aldığınız kodu yapıştırıp, sitenizin admin panelinden de mevcut durumu takip edebilirsiniz.

Security setting Yoast Güvenlik Ayarı

Ayar 4
Ayar 4
 Bu bölümde meta açıklamaları, konik url ayarlarmaları gibi bölümlerin tüm yazı yazma yetkisine sahip olanlara açılmasını ya da açılmamasını ayarlayabilirsiniz. Eğer sitenizde dışarıdan aldığınız bir yazar var ise ve bu yazar a tam yetki açmak istemiyorsanız bu ayarı ENABLE yapabilirsiniz. Eğer sitenizin yönetimi profesyonel kişi ya da kişilerce yapılacak ise bu ayarı DISABLED yapmanızı öneririz.
 

 

 

Titles & Metas – Yoast SEO

Bu alandaki ayraçlar index alınırken site adı  | YAZILAN YAZI BAŞLIĞI gibi ayıraçların nasıl olacağını belirler. Seo adına çok önemli bir ayrıntı olmamak ile birlikte, bazı projelerinizde * bazı projelerinizde | karakterlerini kullanmanız algıda seçicilik açısından faydalı olmaktadır. Bu bizim değişiklik yaptıktan sonra artar ya da azalan trafiklerimiz ile sabit bir tecrübemizdir.

Homepage & Front page

Burada hali hazırda var olan anasayfanızın kısayol linkli ile düzenlemesini yapabilirsiniz. Açıklama ve Başlık bölümlerinde anahtar kelimelerinizin olmasını ihmal etmeyin.

Post Types – Yazılar

Title template: Yazı yazarken hiç birşey yazmazsanı varsayılan olarak hazırladığınız şablona göre kendisi başlık yazar.

Meta description template: Yazı yazarken hiç birşey yazmazsanı varsayılan olarak hazırladığınız şablona göre kendisi description yazar.

Meta keywords template: Yazı yazarken hiç birşey yazmazsanı varsayılan olarak hazırladığınız şablona göre kendisi description yazar.

Burada hazır kodlar ile şablonlarımızı oluşturmamız gerekiyor. Hazır kodların listesi için makalenin en altından ulaşabilirsiniz.

“AYARLAR”

Ayarlar
Ayarlar

Burada açıklama ve anahtar bölümünü boş bıraksanız bile zaten bir yazı yayımlarken siz içeriğinizi gireceğiniz ve açıklamanızı yazacağınız için, boş bırakılır.

%%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%

Yine bu sayfada ORTAM bölümünde Meta ROBOTS bölümünü Disable etmeliyiz. ( Disable etsek bile yine de index almaya devam eder)

Ayrıca şu anda The7 Theme üzerinde yaptığımız seo ayarları için photo albüm gibi bölümler var. Bu bölümler için yine aynı ayarları yapıp sadece Title şablonu için: “%%pt_plural%% %%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%” kodunu giriyoruz.

%%pt_plural%% %%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%


Taxonomies -Kategori etiket biçim yönetimi

Kategorilerin index alması bazen bazı temalarda kötü sonuçlar doğurmak ile birlikte, sıralamanızı da yukarı çekmesi durumu vardır. Bizim yaptığımız arşiv ve kategori sayfaları tarafımızdan gerekli duyulduğu durumlarda ekstradan tasarlanıp kodlandığı için, biz aktif hale getiriyoruz. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi ve ya tecrübeye sahip değil iseniz pasif yapmanızı ( metarobots kısmını disable ayarlamanızı ) tavsiye ederiz.

Kategori Ayarları
Kategori Ayarları

KATEGORİ AYARLARI

Title: %%term_title%%page%% %%sep%% %%sitename%%

Meta description template: %%category_description%%

Meta keywords template: %%term_title%%

ETiket Ayarları
ETiket Ayarları

ETİKETLER (post_tag) AYARLARI

Title: %%term_title%%page%% %%sep%% %%sitename%%

Meta description template: %%tag_description%%

Meta keywords template: %%term_title%%

 

 

 

biçim ayarları
biçim ayarları

BİÇİM (post_tag) AYARLARI

Title: %%term_title%%page%% %%sep%% %%sitename%%

Meta description template: %%term_title%%

Meta keywords template: %%caption%%

 

YOAST SEO ARŞİV AYARLARI

Yoast Seo arşiv ayarları aktif olması durumunda sitenizin arşiv bölümünü de index almasını sağlar. Bu durum bazen birden fazla indeks almasını sağlarken sitenin, bazende spam a daha kolay düşmesini sağlar. Artık bu içeriğinize arşiv sayfanızı nasıl oluşturduğunuza vs vs bağlıdır. Zira benzer içerikli sayfalar oluşturulma tehlikesi doğar. Bu seçeneği disable yapsanız da arşiv sayfalarınız varsayılan olarak indeks almaya devam edecektri. Eğer profesyonel bir ayarlama yapma yetisine sahip değilseniz aktif etmenizi önermiyoruz.

Ayar
Ayar

Sitewide meta settings

/Page/2/ ve daha sonraki arşiv sonuçlarını arama sonuçlarında göstermek istemiyorsanız bunu “noindex” olarak ayarlayın.

Social – Yoast SEO

Sosyal medya alanları hakkında çok fazla bir bilgi yazmama gerek yok. Ancak şunu söylemeliyim ki, bu alanları mutlaka doldurun. Google tarafında sizin sosyal medya hesaplarınız ve siteniz arasında bir ilişki kurulmasını isteriz değil mi : )

XML Sitemaps – Yoast SEO

WordPress Yoast SEO sitemapleri kendisi oluşturmaktadır. Her ne kadar çok iyi derecede sitemap oluşturmakta ise de yaptığımız tecrübelerimize göre, Google SEO XML CREATOR adlı uygulama daha iyi sitemap oluşturabiliyor. Bu Yoast ın en güzel yanı ise bize ayarlanabilir bir sitemap izni vermesi.

XML sitemaps ayalarında kullanmayacak olduğunuz sitemap leri Disable etmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer mesela temanızda TEAM diye bir bölüm var ise bunu Yoast seo otomatik olarak sitemap olarak oluşturabiliyor. Ancak TEAM adında bir içeriğiniz olmayacaksa boş bir sitemap ya da gereksiz bir sitemap oluşacak. Böyle birşeyi istemez. Dolayısı ile ihtiyacınız olanları sadece aktif etmenizi öneririz.

Ayrıca Kategoriler için de sitemap oluşturduğunuzda yine bir önceki bölümde anlattığımız kopya içerik ve (yenilenen içerikler) oluşacağı için bunu da aktif etmemeniz daha iyi olacaktır.

Advanced – Yoast SEO | Breadcrumbs settings

Burada BreadCrumbs ların aktif olması gerekmektedir. Nasıl görüntüleneceği vs çok karmaşık yaratmanıza hatta ellemenize bile gerek yok bu ayarları.

Taxonomy to show in breadcrumbs for post types

 Burada breadcrumbs içinde yönlendirilecek olan kategorileri yönetebilirsiniz. Her içeriğin ilgili kategoriye bağlanması gerekiyor.

Change URLs – Kalıcı Bağlantı Ayaları

Kalıcı Bağlantı Ayarları
Kalıcı Bağlantı Ayarları

Kalıcı bağlantı ayarlarını aşağıdaki yapmanızda bir beis yoktur. Ancak halihazırda /CATEGORY gibi bir index aldı iseniz gerekli yönlendirmeleri yapmalısınız. Yoksa var olan url ler boşa düşeceği için SEO konusunda size zarar verebilir. 404 To 301 gibi eklentiler ile sitenizin 404 e düşmesini engelleyebilirsiniz. Ancak bir backlink aldıysanız vs bu backlinkler çalışmaz hale geleceği için gerekli yönlendirmeleri yapmalısınız.

 

 

 

RSS feed settings – RSS Besleme Ayaları

Rss Besleme ayarları
Rss Besleme ayarları

Bu bölümü değiştirmeseniz bile otomatik olarak zaten bir besleme oluşturacaktır. bu beslemeye sitenizin sonuna /rss ya da /feed yazarak ulaşabilirsiniz. Aslında arama motorları ve indeksleme metodlarının beyni diyebileceğimiz çıkış noktası bu beslemelerdir. Ayrıca Aaron Swartz ‘a da selam olsun buradan : ) Hala Aaron Swartz da kim gibi bir ayıba sahipseniz hemen bilgilenmenizi öneririm.

 

 

 

 

 


Tools menüsünden robot.txt .htaccess gibi dosyalarınızı düzenleyebilirsiniz. Ayrıca toplu olarak başlıkları seo açıklamaları gibi bölümlere ulaşabilirsiniz.

Console: Google webmaster tools ile ilişkilendirdiğiniz siteniz, Console tarafında var olan hataları listeler. Bu bölümden indekslenen ama 301 e düşen ya da çalışmayan sayfaları görebilir, gerek duyarsanız yönlendirme yapabilirsiniz.

Yönlendirmeler: Kendiniz manuel olarak yönlendirme yapabilir, daha önceden yönlendirilmiş sayfaları görebilirsiniz.

Yoast Seo Hazır Kod Snippetleri

WordPress Yoast SEO Kısa Kodları

Bu bölümümdeki ayarları girmeden önce  kullanıma hazır kısa kodları bilmenizde fayda var. Tüm kısa kodları aşağıda açıklamasıyla birlikte veriyorum.

%%date%% Yazının veya sayfanın yazım tarihini göster
%%title%% Yazının veya sayfanın başlığını göster
%%sitename%% Site genel ismini göstermenizi sağlar
%%sitedesc%% Site genel açıklamasını göstermenizi sağlar
%%excerpt%% Konu başlığını ekler eğer yoksa otomatik oluşturur
%%excerpt_only%% Konu başlığını ekler eğer yoksa otomatik oluşturmaz
%%tag%% Etiketleri göster
%%category%% Yazının veya sayfanın kategorisini göster
%%category_description%% Kategori açıklamasını göster
%%tag_description%% Etiket açıklamasını göster
%%term_description%% Terim açıklamasını göster
%%term_title%% Terim başlığını göster
%%modified%% Konunun son düzenlenme tarihi göstermenizi sağlar
%%id%% Yazının veya sayfanın ID numarası
%%name%% Yazının veya sayfanın yazar adı
%%userid%% Yazının veya sayfanın yazar kayıt ID
%%searchphrase%% Aramada kullanılan kelime
%%currenttime%% Şimdiki saat
%%currentdate%% Şimdiki tarih
%%currentmonth%% Şimdiki ay
%%currentyear%% Şimdiki yıl
%%page%% Sayfa numarası (Örnek sayfa 1 – 3)
%%pagetotal%% Toplam sayfa sayısı
%%pagenumber%% Sayfa numarası
%%caption%% Ekteki görselin açıklamasını göstermenizi sağlar
%%focuskw%% Odaklanılan anahtar kelimeleri göstermenizi sağlar
%%cf_<custom-field-name>%% Özel alan eklememize yarar
%%ct_<custom-tax-name>%% Özel taksonomi alanı eklememize yarar
%%ct_desc_<custom-tax-name>%% Özel taksonomi açıklaması göstermenizi sağlar
%%sep%% Başlık Ayıracı Kısa Kodu
DETAYLI BİLGİ https://kb.yoast.com/kb/yoast-wordpress-seo-titles-metas-template-variables/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.