Cumartesi , Nisan 27 2024

JavaScript & Ajax

ajax nedirAJAX (Asynchronous JavaScript ve XML), web sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratmaya yarayan tekniğe verilen addır.

Ajax etkili ve interaktif web projelerinizi hızlı ve çabuk bir şekilde yapmanızı sağlayacak ücretsiz bir framework tür diyebiliriz.

Ajax Html,xhtml,Dom Css gibi bir çok bileşen ile birleştirilen bir teknolojidir. Peki Ajax bize ne sağlar ?

Ajax ile sunucudan sadece istenilen bilgiler çekilir. Peki istenilen bilgiler nedir ? Mesela bir web sayfası yarattınız daha sonra da bu web sayfasına arama bölümü eklediniz. Kullanıcı arama yaptığında sayfa Yenilenir ve örneğin arama kutunuz aşağıda ise sayfa yenilendiği için her ne kadar sonuçları listelesesinizde scroollbar konumu en tepede olacaktır. Böyle bir durumda kullanıcı tekrar scrollbar ı aşağıya indirmek zorunda kalır ve buda hoş olmaz.Ancak ajax ile arama yaptığınızda bu konum değişmez ve sayfanın sadece ilgili bölümü yenilenir.

Ajax için verilebilecek en güzel örnekte facebook aslında, facebookta yeni bir haber,bildiri geldiğinde sayfayı yenilemeden direk “Yeni Haber” butonuna basarak yeni gönderilen iletileri görebiliyoruz.

Avantajları bunlar peki ya dezavantajları var mıdır ? Elbette dezavantajlarından birisi arama motorlarında indekslenmemesidir.Ayrıca zaman zaman çeşitli buglar da bulunuyor.Bunlara zamanım olursa yine sitede yer vereceğim. Bir diğer dezavantajı ise ajax sunucudan verileri çektikten sonra ileri geri sayfanın load olayı.Tarayıcı üzerinde herhangi bir şekilde veri tutmadığından,sayfalar dinamik olarak oluşturuluyor, dolayısı ile ileri geri sayfalar değiştirildiğinde çeşitli sorunlar ortaya çıkıyor. Web sayfanızı tasarladığınızda ileri geri butonlarını etkisiz hale getirebilirsiniz, ancak bu da hem hoş değil hemde sayfayı daha fazla yoruyor

Bir diğer problemde eski tarayıcılar için Ajax XMLHTTPREQUEST bir ActiveX nesnesi olduğundan kullanıcının tarayıcısında işlem yapıyor.Her ne kadar artık günümüzde activex nesnelerini tarayıcılar otomatik olarak çalıştırsalarda eski tarayıcılarda bu izin istiyor, bir diğer olayda kullanıcının bilgisayarı eski ise tarayıcı yavaşlayabiliyor.

İlerleyen konularda Ajax ile JavaScript nasıl etkili kullanılır bunları paylaşıyor olacağım.Ayrıca Ajax ile Mvc arama gibi konularda da yardımcı oluyor olacağım, özellikle istenilen bir konu varsa info@emresarikaynak.com.tr adresine E-mail Gönderebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar : )

Ajax İlgili Linkler;

http://www.w3schools.com/ajax/default.asp

https://tr.wikipedia.org/wiki/AJAX_(programlama)

http://www.csharpnedir.com/articles/read/?id=1075